14,4 miljarder blev prislappen för Oakley

Uppköpsryktena om Oakley visade sig vara sanna. Den italienska glasögonkoncernen Luxottica har lagt ett bud värt 14,4 miljarder kronor för Oakleys hela verksamhet. Styrelsen, med Oakleys grundare Jim Jannard i spetsen har tackat ja till budet och nu ska övriga aktieägare och konkurensmyndigheter säga sitt. Luxottica bjuder 29,30 dollar per aktie vilket är 24 procent…

Uppköpsryktena om Oakley visade sig vara sanna. Den italienska glasögonkoncernen Luxottica har lagt ett bud värt 14,4 miljarder kronor för Oakleys hela verksamhet. Styrelsen, med Oakleys grundare Jim Jannard i spetsen har tackat ja till budet och nu ska övriga aktieägare och konkurensmyndigheter säga sitt.

Luxottica bjuder 29,30 dollar per aktie vilket är 24 procent högre än aktiens snittkurs de senaste tre månaderna. Totalt blir det 14,4 miljarder kronor och av dem tar grundaren Jim Jannard hem i runda slängar nio miljarder kronor.

Det har under flera år spekulerats i att Oakley skulle vara till försäljning, men Jim Jannard har sagt nej till alla propåer eftersom han varit orolig för att företagets själ skulle gå förlorad vid en fusion. Nu har han fått garantier för att Oakley ska få leva vidare som ett eget bolag och därför accepterade han budet. Jim Jannard klev av som vd för tre år sedan och har sedan dess fungerat som styrelseordförande. Då låg aktiekursen på runt tio dollar, så nuvarande vd Scott Olivet måste få mer än godkänt för sitt jobb.

Budet på Oakley betecknas av flera börsmäklare som rimligt trots att det ligger på mer än elva gånger årsvinsten. Synergieffekterna väntas dock bli stora och Oakleys tillväxt har varit minst sagt stabil de senaste åren. Oakley beräknas omsätta runt 8,6 miljarder kronor i år. Luxottica som koncern omsätter närmare 70 miljarder kronor, vilket gör dem till världens största glasögonkoncern. I portföljen finns bland annat Ray-Ban, Arnette, Prada och D&G.

En av anledningarna till det höga priset är att Oakley sitter på runt 600 olika patent rörande deras glasögon. En del av dessa patent kan nu användas av Luxotticas övriga varumärken. Oakleys fördelar med uppköpet är att Luxottica redan har byggt upp en stark organisation i Kina. Det kan märket dra nytta av redan till nästa sommar då OS arrangeras i Peking.

Förutom att producera glasögon är Luxottica väldigt stora som detaljist. Koncernen äger drygt 6.000 egna butiker, däribland kedjan Sunglass Hut, och nu får de tillskott av Oakleys 400 butiker runt om i världen.

Luxotticas vd Andrea Guerra sa på en presskonferens att Oakleys sortiment av kläder och skor kommer att finnas kvar trots att dessa inte ger samma avkastning som glasögonen. Under inga omständigheter kommer de att licensiera ut produktionen av dessa produkter, snarare vill de ta tillvara Oakleys kunskap inom området och använda det på andra varumärken.

Av: Martin Willners