Det såldes sportkläder för svindlande 377 miljarder kronor förra året rapporterar Sporting Goods Intelligence i sin årliga redovisning. Siffran gäller för leverantörsledet och värdet ut till konsument ärrunt det dubbla. Jämfört med förra året hade sportkonfektion en tillväxt på 5,6 procent vilket är något lägre än sportskornas tillväxt som låg på 7,2 procent. En annan…
Det såldes sportkläder för svindlande 377 miljarder kronor förra året rapporterar Sporting Goods Intelligence i sin årliga redovisning. Siffran gäller för leverantörsledet och värdet ut till konsument ärrunt det dubbla.
Jämfört med förra året hade sportkonfektion en tillväxt på 5,6 procent vilket är något lägre än sportskornas tillväxt som låg på 7,2 procent. En annan skillnad jämfört med skor är att de största klädmärkena inte är i närheten av att vara lika dominerande som de största skomärkena. Adidas-Reebok har 8,3 procents marknadsandel på kläder, för skorna ligger deras marknadsandel på 38,6 procent.
Adidas-Reebok är tillsammans störst på sportkläder och omsatte drygt 31 miljarder kronor på sin konfektion förra året. Nike är det enskilt största varumärket både globalt och i USA, men utanför USA är faktiskt Adidas större än Nike. Adidas hade dessutom en väldigt bra tillväxt på 19,7 procent medan Nike bara ökade med 4,6 procent och alltså tappade marknadsandelar jämfört med förra året. Reebok å andra sidan hade problem och backade med 19.7 procent vilket ledde till att koncernens gemensamma tillväxt bara bled 4,8 procent.
Trea på listan är Vanity Fair med bland annat The North Face, Vans och Reef. Deras ökning blev 18,4 procent. I siffran ingår inte deras jeansförsäljning.
Mest ökar Under Armour (+43,6 %) som klättrar från 20:e till 17:plats på listan. Övriga som det gick mer än bra för förra året var: Billabong (+37,3 %), Umbro (+28,4 %), Hanes (+22,3 %) och Timberland (+20,9 %).
De som hade det yngre och minskade sin klädförsäljning var Asics, Mizuno, Russell, Fila och nämnda Reebok. (Källa: SGI)
Av: Martin Willners