Skyltar i butiken är oerhört effektiva om de utformas rätt och placeras på rätt plats. Om de istället inte är genomtänkta eller placerade där det fanns ledig plats kommer de inte att läsas av någon.
Två eller max tre ord. Mer information än så klarar inte en stressad kund av att ta emot då hon med bestämda steg går in i butiken. När hon tio minuter senare väntar på att få prova sin storlek av slalompjäxor vill hon inget annat än att ha något att fästa blicken på.
Kommunikation med skyltar är en vetenskap. Det som fungerar på ett ställe är värdelöst på ett annat. Samtidigt kan skyltar göra underverk både genom att väcka en tanke och genom att förse kunden med information så att hon kan shoppa på egen hand. Idag fattas de allra flesta köpbesluten i butiken och då gäller det att använda alla verktyg som finns.
De två viktigaste frågorna du ska ställa dig när du bestämt dig för att jobba med skyltar i din butik är: 1. Var ska skyltarna sitta. 2. Hur mycket information ska de innehålla.
Skyltar kan ha flera syften. Det vanligaste är att de är vägvisare, att de visar kunden till rätt avdelning i butiken, men även lockpriser och djup information fungerar bra i skyltform om du väljer rätt plats för respektive budskap. När kunden stegar in i butiken är de fokuserade på att – just det – stega in i butiken. I förra numret berättade vi om landningsbanan strax innanför entrén och hur dålig den ytan är ur säljsynpunkt. Innan kunden landat i butiken och saktat ned på sina steg är det meningslöst med tung information. Undersökningar har visat att kunder bara klarar av att ta emot budskap på två eller tre ord i den här fasen. Det är alltså ingen mening med att skylta ”Vinterns alla nya skidor och skidkläder är här” – kunderna hoppar över ett så långt budskap. ”Vintern är här” kan å andra sidan väcka en tanke hos kunden, likaså budskapet ”Nya skidor” eller ”Handla räntefritt”.
När kunden stannar upp är det ofta för att orientera sig. Har du gjort din läxa med att kartlägga var denna punkten finns i just din butik ska du ställa dig där och hitta bästa stället för att placera vägvisare till de olika avdelningarna i butiken. Placeringen av skyltar ska vara så att ingen kan missa dem och ingen behöver leta efter dem. Helst ska de vara i siktlinjen och tillräckligt stora för att kunna läsas på flera meters håll. Just vägvisare kan med fördel vara i form av symboler eller pictogram. Det har nämligen visat sig i undersökningar att symboler får mer uppmärksamhet än textskyltar. Dessutom fungerar de på alla språk.
Då kunden har kommit till rätt avdelning kan skyltarna få ett djupare innehåll. Nu är kunden verkligen mottaglig för information. Bland skidkläderna kan ni till exempel ha en stor skylt som förklarar skillnaden mellan olika funktionsmaterial. På skidväggen kan ni ha en skylt som grafiskt visar vilka skidmodeller som passar till vilken åkning. Vid sovsäckarna kan ni förklara fördelar med olika material och vilka temperaturzoner era säckar klarar. Som du förstår finns det massor med information som passar bra i skyltform och som gör att stressade kunder som inte orkar vänta på hjälp från personalen ändå kan komma till beslut om ett köp.
Självklart vill du också nå ut med dina aktuella kampanjer till alla kunder i din butik. Förutom skyltningstricks som störtexponering och gavelskyltning kan även skyltar användas för att få kunderna att haja till. Bra ställen att placera kampanjskyltar är där kunderna kan få vänta någon minut. Det kan vara där de sitter för att prova skor, utanför provrummen och vid kassan. Ja, till och med efter kassan på väg mot utgången kan vara en bra plats att väcka en tanke om spontanköp eller ha ett ställ med gratis kataloger. Vid dessa ställen söker kunder efter något att fästa blicken på och de är dessutom mentalt öppna för information när de har klarat av eller är på väg att fixa det de kom in i butiken för att göra. Jämför med hur ofta du själv läser budskap på baksidan av mjölk- eller flingpaket.
Av precis samma anledning kan det vara läge att placera små hyllpratare som syns först när kunden är på väg att lämna en avdelning. Det kan vara en liten skylt som tipsar om valla när kunden vänder sig bort från skidväggen, en skylt som påminner om strumpor vid löparskorna eller ett skyltställ med golfbollar och texten ”Har du tillräckligt med golfbollar för nästa runda?” vid utgången. Passiv merförsäljning är något av det mest lönsamma för en butik.
Butik 2.0: är en artikelserie i Sportfack om hur du kan ta din butik till nästa nivå genom att anpassa den efter kundernas beteende. Råden bygger på fakta från boken ”Why we buy” av Paco Underhill. Om du inte redan har läst den råder vi dig att göra det snarast möjligt – den är grymt bra. Boken kan beställas på www.sportfack.se/shop.