Det blir ingen revolution inom outdoor i höst. Men visst händer det saker. Vi får se mer färg, färre detaljer och ett ännu större miljöengagemang.
När Sportfack skrev om outdoor i Idé och Trend förra året var nyckelorden miljötänkande, mer färg och lättare ryggsäckar. Det skulle faktiskt inte bli helt fel om vi publicerade den artikeln i år igen. Visst sker det förbättringar, givetvis, men vad tillverkarna fokuserar på är i stort sett det samma.
Grunden är funktion, låg vikt och rätt material på rätt plats, det vill säga förstärkningar på utsatta ställen och stretch där den ger plagget en bättre funktion. Det är naturligt. Outdoorplagg är tillverkade för att ge en bra upplevelse i en skön miljö och då måste plaggen skydda mot väder och vind, transportera bort fukt och erbjuda en smidighet så att användaren inte känner sig som en Michelingubbe.
På konfektionssidan är de två tydligaste trenderna mer färg och att onödiga detaljer skalas bort. Nästa höst ska detaljerna ha funktion. Visserligen kan de fortfarande användas som designelement men i första hand ska de vara funktionella. Onödiga fickor eller remmar som inte behövs blir sällsynta.
Redan förra året såg vi mer färg på outdoorsidan även om de klassiska outdoorfärgerna givetvis också syntes. I år förstärks det. De klassiska färgerna är fortfarande med men det blir ännu mer färger och inspirationen hämtas både från modeindustrin och närbesläktade områden som skidkonfektion. Dessutom är fördröjningen kortare, influenserna syns fortare. Sett till ett enskilt plagg blir det dock inte någon färgsprakande tillställning. Trenden pekar mot enfärgade plagg men flera tillverkare kommer med mönstrade plagg eller viss struktur i materialet.
Låga skor har haft ett övertag på de högre outdoorskorna under ett bra tag. Och det fortsätter även i år. De låga skorna har ett större användningsområde och att volymen ligger där är inte konstigt. Däremot är det ingen tillverkare som sänker ambitionsnivån på höga skor. I vissa miljöer och framförallt under vintern är de överlägsna och dessutom ger de tillverkarna ökad trovärdighet som outdoorleverantör.
Designen blir allt viktigare och allt är inte bara svart och brunt längre. Kunden köper med ögat och det ska se snyggt ut på butikernas hyllor. Därför finns ett fokus på detaljer som gör att skorna sticker ut men det går inte till överdrift eftersom skorna även ska fungera när användaren rör sig i stadsmiljö.
Komforten fortsätter att vara central. Skorna ska ha bra fotbäddar. De ger inte bara bättre stadga utan i vissa fall ska de även hämma bakterietillväxt. Tillsammans med ett innermaterial som leder bort fukt visar det att fotklimatet har blivit allt viktigare.
Viktig är även funktionen. Även om skorna ska gå att använda i stan så snålas det inte på teknologier. Dämpning, stabilitet, vattentäthet och bra grepp prioriteras för att skorna ska vara funktionella i en outdoormiljö.
På ryggsäckssidan ligger tonvikten precis som förra året på de mindre volymerna. Det finns flera skäl till det. Dels går de att använda i fler sammanhang, dels har trenden under några år pekat mot kortare fjällturer och slutligen har övriga outdoorprylar blivit mindre vilket kräver en mindre ryggsäck. Utrustning som i början av 90-talet krävde en 95-liters ryggsäck får idag plats i en 60-liters ryggsäck. Men de stora försvinner inte och det finns en liten trend som pekar mot att folk återigen vill vara ute längre på fjället och på vandringsleder. Då behöver de en stor ryggsäck.
Precis som på konfektionen rensas onödiga detaljer bort. Eller i alla fall från ytan. Som på en schweizisk armékniv kan de plockas fram vid behov. Passform och kvalitativa, lätta material är standard på ryggsäckarna. Färgmässigt talar de samma språk som konfektionen. Tillverkarna strävar efter att alla delar i en kollektion ska tala samma design- och färgspråk.
Slutligen. Den mest utmärkande trenden, som nu är så pass bred att det nästan går att börja prata om den som ett faktum, är miljötänkandet. Här ligger outdoorbranschen i framkant. Av naturliga skäl – branschen är beroende av en frisk och levande natur.
Dels finns det initiativ från sammanslutningar som EOG:s Association for Conservation men framförallt är det tillverkarna själva som ser över sina verksamheter. Och det på alla plan. Numera handlar det inte bara om enstaka plagg med 10 procent organisk bomull. Det har alltmer kommit att handla om allt från ax till limpa. Tillverkare söker efter miljövänligare transporter, miljövänligare underleverantörer och miljövänligare material. Både till förpackningar och till produkter.
Och de vill visa upp det. Transparensen ökar och att vara miljövänlig är ett starkt säljargument. Frågan är om de talar för döva öron. Konsumenterna är ännu inte helt med på tåget men i slutändan har de nog inget annat val än att hoppa på. Det är glädjande att branschen föregår med gott exempel.
Av: Magnus Reithner