Att gå på lina har alltid fascinerat människan. Nu finns en folkversion av denna dans på lina som spås bli nästa stora fluga efter inlines, kickboards och trampoliner.
De senaste tre åren har en del outdoor- och klätterbutiker runt om i Sverige sålt slackline. Försäljningen har varit i liten skala men nu är förändringens stund nära. Det finns egentligen ingen begränsning för hur stort slackline kan bli. Företeelsen är inte tänkt bara till en specifik grupp utövare. Alla från unga till gamla kan ha både kul och nytta av att lära sig gå på lina. Nytta så till vida att det är stärkande för muskler, balans och övrig motorik. Det är en produkt som hela familjen kan använda tillsammans. Utomlands har redan fysioterapeuter börjat använda slackline i rehabiliteringssyfte. Klättrare har använt det som balansträning sedan länge. Skid- och brädåkare har tagit det till sig sedan några år. Nu kommer slackline i större skala och till en bredare massa.
Slackline är ett 25-50 millimeter brett plattband som man normalt fäster på max en meters höjd runt två fasta punkter som exempel träd. Man spänner upp linan med snabbspännare liknande de som finns på spännband eller med karbiner och linlås. Sedan är det bara att balansera på bandet.
Först ut på marknaden var norska Slakkeline som startade 2004, men det dröjde till 2007 innan andra märken började marknadsföra sina slacklinekit. Det var då huvudsakligen klätterproducenter som erbjöd slacklinekit. Med sitt stora kunnande om just den typen av produkter som krävs för slacklining, det vill säga elastiska plattband och karbiner, hade de en snabb väg in. Att de dessutom var erkända varumärken för just den tilltänkta kundgruppen gjorde det ändå enklare. Samtidigt blev det kanske svårare att nå ut till en bredare massa.
Norska Slakkeline finns redan i 35 butiker runt om i Sverige. När tyska Gibbons slackline introducerades för den europeiska marknaden såldes under de åtta första månaderna 80.000 kit. Under Ispo fick dessutom Gibbon en svensk leverantör i Vanbestco. Det bubblar i Slacklinestallet.
Det är överhängande chans att slacklining blir nästa stora folkhobby. Allt talar för det: ett slacklinekit tar liten plats, kostar mellan 500 och 2.500 kronor. Det sätts enkelt och snabbt upp i trädgården, i staden, på berget eller varför inte över vatten. Allt man behöver är två träd eller liknande fasta fästpunkter. Dessutom är det en året-runt-produkt. Det är enkelt, billigt och framför allt roligt för alla.
Företeelsen slackline kommer ursprungligen från klippklättrare som för ungefär 20 år sedan provade att spänna upp plattband mellan två träd och sedan gå balansgång. Det sägs vara två klättrare i Yosemitedalen som började med att balansera på kedjan runt en parkeringsplats en regnig dag och resten är nu historia.
I Yosemitedalen utvecklades denna form av balansträning och togs upp till oanade höjder. Flera hundra meter över marken spändes highlines upp och nu öppnades även ögonen hos media. Snart fanns bilder på highlining i varje äventyrsanknuten tidning. Det omnämndes som klättrarnas livsfarliga lek vid sidan om. Slackline är tänkt att användas nära marken, fästpunkterna ska inte vara högre än en meter från marken. Alltså något som de flesta kan lockas att prova. Risker finns men de är försumbara i jämförelse med highline.
Än så länge finns inte så många olika märken att tillgå på den svenska marknaden. Det som skiljer sig mellan de olika produkterna är framför allt fäst- och spännanordningarna. Slackline är kommersiellt sett en ganska ny artikel vilket gör att de inblandade varumärkena fortfarande inte riktigt enats om vilken väg som är den rätta. Förutom på punkten att slackline är kul.
Tittar vi närmare på de kompletta kiten så finns några varianter. Mammut har 28 millimeter breda slacklines. De har tänkt till ytterligare med sin produkt. Deras lina har en gummerad yta för bättre friktion som finns i tre olika set med de olika längderna 10, 15, 20, 30 och 40 meter. Det tjeckiska märket Singing Rock har ett komplett kit. Det är en 10 meter lång slackline som är 25 millimeter bred. Gibbon kör med 50 millimeters brett band för att som de säger göra det enklare. Deras kit kommer i tre varianter. En jibline på 15 meter, en slackline på 25 meter och en travelline på 15 meter. Den senare med mindre och lättare snabbspänne. Norska Slakkeline har tre olika kit som kallas small, medium och large eller 15, 25 och 35 meter, alla med 25 millimeter breda band och patenterat linlås.
Norska Slakkeline har dessutom en kollektion med kläder och accessoarer för slacklining. Allt från deras egen overall, hyggepiecen, till t-shirts, huvtröjor, stickade mössor och pannband. Så, visst är slacklining en livsstil. Även om Slakkeline likt resten av slacklinebranschen huvudsakligen vänt sig till extremsportutövare så lutar det åt att den breda massan kommer ta del av denna fritidssysselsättning under det kommande året. En spännande fråga är vilken stor kedja som är först ut med sitt eget slacklinekit?
Trots att slacklining började på en kedja verkar inte kedjorna vara enbart positiva. Sportfack frågade inköpsansvariga för tre stora kedjor vad de tror om fenomenet.
Stadium, Christian Swanson:
– Stadium tror definitivt på slackline, men hur stort det blir beror på konsumentpriset. Runt 599 kronor vore perfekt. Vi letar just nu efter en lämplig leverantör.
Just segmentet med play and games, sådant som fungerar hemma i trädgården med kompisar och familj är viktigt. Vi ser det också som en bra träningsform för skate, surf, alpint och snowboard.
Team Sportia, Ulf Molander:
– Slackline är nog en bubblare som är på gång men på Team Sportia tycker vi att det är för tidigt att köra på. Vi skapar inte efterfrågan utan vi tar hand om den när den är här. Team Sportia har dock slackline under luppen.
Naturkompaniet, Erik Spets:
– Personligen har jag trott på det sedan vi tog in det i Naturkompaniets sortiment för två år sedan. Det har ju inte riktigt tagit fart i Sverige ännu, men i Sydeuropa är det redan jättestort.
Det är ett kanonalternativ till klassiska kubbspelet eller någon av de andra sommarlekarna som man kan samlas och ha roligt kring. På Naturkompaniet har vi jobbat med norska Slakkeline och fortsätter med det även under 2009. Förhoppningsvis är 2009 året då gå på lina blir sommarens snackis.
Av: Fredrik Gustafsson