Kvalitet genomsyrar allt

I Skeppshult är kvalitet en självklarhet inom alla led och det är mer än bara ett abstrakt begrepp. Kvalitet är en grundsyn som sätter sin prägel på hela företaget.

Skeppshult har vunnit. Årets Leverantör Cykel sju gånger. Cykelsverige verkar eniga: Skeppshult är i täten – alla kategorier. Det stadiga toppresultatet är ett tydligt resultat av en spikrak inriktning på allra bästa kvalitet. I allt.

I ett samtal om kvalitet, på plats vägg i vägg med själva skaparverkstaden, konstaterar vd Kjell Sture att varje del i arbetet som genomförs innanför dessa väggar är genomtänkt, allt från de små skruvarna till hur marknadsföringen genomförs.

– Vår affärsidé är att kvalitet ska förknippas med allt vi gör, konstaterar Kjell. Ska vi tillverka en högkvalitativ produkt måste hög kvalitet finnas med i allt, annars blir det inte kvalitet i slutändan.

Gnosjöregionen med orterna Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd är synonymt med den så kallade Gnosjöandan. Ett av de nära 4.000 företag som finns i den bygd, som starkt förknippas med entreprenörskap och flitighet, är Skeppshultcykeln. Precis invid järnvägen och den nu nedlagda stationen ligger fabriken exakt som den gjorde i början av förra seklet, men nu något expanderad. Kärleken till hantverket finns i väggarna sedan generationer tillbaka.

Ända sedan begynnelsen då Albert Samuelsson 1911 startade sin cykeltillverkning under varumärket Skogsstjärnan, har kvalitet varit ledordet. Affärerna gick stadigt framåt under åren och 1989 tog duon PeO Helge och Kjell Sture över styret. Att historien präglar det nutida företaget är givet men enligt Kjell är det viktigt att hela tiden se framåt.

– Vi lever inte av historien, vi lever i nuet och ska leva av framtiden, konstaterar han. Ett företag med gammal historia kan inte leva av det som en gång varit, det måste tjäna pengar som kan återinvesteras i företaget. Produktionen måste hela tiden utvecklas och vara på sin spets.

Helhetssynen är viktigast när det gäller företagets kvalitetsarbete, enligt Kjell som börjar kvalitetssamtalet med att tala om själva slutprodukten. Målet är att den som köper en Skeppshultcykel ska få ännu lite mer än hon förväntar sig, utan att cykeln för den skull ska göras overkill. Att plocka ihop en cykel bit för bit med målet att uppnå en viss prisnivå är inte Skeppshults melodi. I stället menar Kjell att de vill göra cykeln så bra som möjligt och därefter göra bedömningen om den går att sälja till kund.

– Varje liten del i cykeln är genomtänkt. Helhetssynen måste finnas i varje detalj. Kvaliteten måste verkligen kännas i hur cykeln är utformad: den ska vara snygg att se på men viktigast är absolut att cykeln ska ha god komfort och god ergonomi.

Kjell letar efter en viss katalog som han vill visa. ”Det här var inte kvalitet”, konstaterar han skrattandes när han upptäcker att katalogskåpet i rummet saknar det han söker efter. Han lommar iväg genom showroomet, utformad med grusbelagda gångar och cykelmodeller i stiliga rader, bort till det närbelägna kontoret.

Väl tillbaka resonerar vi om huruvida kvalitetsbegreppet har varit olika intressant under olika tidsperioder. Kjell menar att hajpen för ”made in Sweden”, som rådde under lågkonjunkturen på 90-talet, har börjat vinna ny mark de senaste åren. Det småländska arvet har fått allt högre status.

– Vi känner att fler och fler vill köpa en bra produkt. I lågkonjunkturer har man ofta prioriterat cykeln som transportmedel. Min företrädare Lennart Samuelsson brukade alltid säga: ’i lågkonjunktur köper man en cykel, i högkonjunktur köper man en cykel till’.

Att idag ha tillverkningen i Sverige upplever Kjell som fint, jämfört med tiden för den värsta outsourcingen då de som investerade på svensk mark närmast betraktades som knäppa, enligt honom själv. En stor fördel med att ha tillverkningen på hemmaplan är närheten till slutkonsument. Varorna behöver inte skickas tvärs över hela jordklotet med miljöbetungande transporter.

Kvalitet genomsyrar allt

I Skeppshults arbete är miljötanken ständigt närvarande. Fabriken uppfyller med råge alla miljökrav och sedan 90-talets jättemiljöinvestering görs all lackering med pulver utan lösningsmedel, och 2008 gjordes en storsatsning på en miljövänlig förbehandlingsanläggning.

All el är grön, lokalerna värms upp med naturgas och värmen från lackeringsugnarna hjälper till att värma upp lokalerna. Miljöarbetet vill Kjell inte beskriva vid sidan av annat arbete utan det ska finnas med som en naturlig del.

– Miljön lever vi med hela tiden och har gjort länge. Miljöarbetet gör vi inte bara för att det är kul eller trendigt utan för att vi har ett ansvar. Det är också kvalitet! utbrister Kjell.

För att kunna upprätthålla kvalitet i produktionen är personalens välmående en förutsättning. Personalklubbar i alla ära, men Kjell tror att det viktigaste på en arbetsplats handlar om att visa på företagets visioner och framtidstro.

– Det handlar om att ha en bra människosyn och vara rädd om sin personal, säger Kjell och sätter sig tillrätta i stolen.

Att hålla medarbetarna nära är en förutsättning. Skeppshultcykeln är en liten organisation där alla säljare bor i regionen och utgår från kontoret – de pratar med personalen ute på verkstaden, de jobbar vägg i vägg och är aktivt involverade. På så vis intar de en rådgivarfunktion gentemot återförsäljarna och kan bättre hjälpa till med service, reklamationer och annat som bidrar till kvalitetsarbetet. Relationen med återförsäljarna vårdar de ömt.

– Vi vill få återförsäljarna att känna samma entusiasm som vi gör för våra cyklar. Ett starkt varumärke gör att cyklarna blir lättare att sälja eftersom kvalitet symboliserar kunskap och förtroende.

I sin marknadsföring vill de få fram den känsla och den själ som de anser att cyklarna har. Produktinformation och vackra bilder prioriteras högt, ingen utbudsannonsering eller kampanjer syns så långt ögat kan nå.

I allt som görs måste Skeppshultarna själva avgöra om resultatet speglar företaget.

– I slutändan måste vi känna att det känns rätt. Ingen kan ta ifrån oss den känslan.

Annonseringen tog sin början 1989 då herrarna Helge och Sture tog över företaget. På den tiden var byns stekpannor i gjutjärn klart kändare än tvåhjulingarna någon kilometer därifrån. En reklambyrå hjälpte dem att ta fram en katalog som skulle särskilja dem från andra leverantörer, och i samma veva lanserade de Naturcykeln som färgades röd, champagne och grön á la engelska Laura Ashley. Annonser dök upp i Expressen. Succén blev ett faktum och de blev nedringda, lågkonjunkturen till trots. Journalister strömmande till byn och skrev om hur tillverkningen snurrade på för fullt i fabriken. Det var starten på det långa arbetet som sedan rullat på i samma anda.

Att hjälpa till att höja statusen för cykling har varit en del i arbetet under åren och Kjell tycker att de själva har hjälpt till genom att bland annat betona vikten av design. Z-cykeln, signerad Björn Dahlström, tilldelades priset Utmärkt Svensk Form och förra årets V-cykel nominerades till Swedish Design Award. Designtänket har bidragit till att de kunnat knyta många kontakter från andra oväntade håll.

Under samtalet blir Kjell varse om att kvalitetsaspekterna vävs ihop om vartannat. Allt från själva produkten, till produktionen, personalen, marknadsföringen och hela grundsynen. Han blir nästan själv lite överraskad av den röda tråden i hans eget resonemang.

Inför framtiden är Kjell hoppfull även om han ställer sig ytterst ödmjuk inför lågkonjunkturen. Vilket utslag den kommer att ge för vårens försäljning vågar han inte sia om, men han hoppas att cykeln precis som i tidigare lågkonjunkturer inte drabbas nämnvärt. Sett längre fram tror han på en ökande cykling vilket kommer att resultera i att kvalitetsvarumärken tar allt större plats.

Exporten är ännu på en mininivå med liten försäljning i Australien och USA. Skeppshults devis är att göra ett riktigt bra arbete i Sverige och på sikt kanske försöka komma in på en ny marknad. Men vägen dit är lång.

– Ingen utomlands vet vad Skeppshult är. Om vi ska börja måste vi ha klart för oss att det är en lång väg att vandra som kostar mycket pengar.

Kjells ögon lyser lite extra när han nämner det nya projektet som är på gång i London. Där är strategin att arbeta på ett lite annorlunda sätt. Exakt hur är Kjell förtegen om men han säger att det ska ske på icke-traditionellt vis. Inga andra stora utlandssatsningar finns planerade, men i Skeppshult håller smålänningarna ögonen öppna för nya kontakter som helt enkelt känns rätt. Känslan är viktig.

– Precis som med allting annat har det med magkänsla att göra. Rätt grej sker vid rätt tid, säger Kjell och ler.

Kvalitet genomsyrar allt Kvalitet genomsyrar allt Kvalitet genomsyrar allt

Kvalitet genomsyrar allt