Nike Bauer finns inte längre. Men Bauer lever i allra högsta grad. Innovativa produkter och en nära relation med kunderna ska lyfta varumärket ännu högre.
Nike sålde Bauer för att hockey inte ingick i bolagets fem kärnverksamheter. Finansbolaget Kohlberg & Co och Roustan United från Kanada fick betala drygt 1,6 miljarder kronor. I april presenteras officiellt Bauers uppgraderade varumärke ut mot konsument.
– Det nya ägarskapet är en perfekt kombination, säger marknadschefen Marcus Johnsson. De vill satsa på sporten hockey och vidareutveckla varumärket Bauer genom strategiska investeringar. En början på detta kan vi se genom förvärvet av varumärkena Mission och Itech.
Henrik Nyberg är ny försäljningschef på Bauer. Han kommer från Seger United där han arbetat som varumärkeschef för Umbro. Hans erfarenhet och kunskap om hur fotbollsvarumärken arbetar och gör affärer med fotbollslag ska hjälpa Bauer att effektivisera genomförsäljning och flytta fram positionerna mot återförsäljare och lag.
– Vi ska utnyttja våra klubbavtal som vi har tillsammans med återförsäljarna på bästa möjliga sätt och maximera försäljningen, säger han.
Marcus har jobbat för Nike Bauer i snart sju år. Han visar en powerpointpresentation om företagets vision och mission. Det viktiga är att varumärket och dess image utvecklas i samma takt som konsumenterna samtidigt som man håller fast vid sina rötter (bolaget bildades redan 1927).
– Vi vill uppfattas som ett innovativt varumärke som starkt värderar en nära relation med våra konsumenter och samarbetspartners, säger Marcus.
Förutom den nya mer fartfyllda logotypen så är Bauers vision ”Live The Game”, vilket onekligen personalen på Bauer gör. För det första så har i princip alla som jobbar i företaget spelat hockey på någon nivå. För det andra så går Playstation 3 och NHL 2009 varmt under lunchrasterna¿
Henrik konstaterar att Bauer levererar ”design med egenskaper”. All produktutveckling görs ihop med spelarna och sker i Bauers utvecklingscenter i St. Jerome i Kanada. I elitserien har Bauer avtal med Brynäs, HV71, Luleå, Rögle och Timrå. Marcus berättar att Bauer ser butiker, lag och konsumenter som en enhet där alla har ett gemensamt mål. Till exempel: 1. Bauer är Brynäs exklusiva leverantör av hockeyprodukter. 2. Brynäs A-lagspelare influerar den yngre ishockeygenerationen i Gävleområdet. 3. Bauer ser till att butikerna i staden har ett bra utbud, att säljarna är utbildade och att de tillsammans arrangerar konsumentevenemang som driver genomförsäljningen.
– En av de viktigaste delarna i vårt jobb är att synas bland ungdomarna och ge dem en positiv närvaro, upplevelse och inspiration av Bauer som varumärke, säger Marcus.
Det gör de bland annat genom att visa upp sig på turneringar som Göteborgs Cupen med 56 deltagande lag samt Resport Trophy i Karlstad som lockar 64 lag. Bauers representanter är också ständigt ute på fältet och på sommarhockeyläger och möter ungdomarna i ishallarna. I fältjobbet är det extremt viktigt att utbilda butikspersonalen så att de kan grunderna i ishockeyprodukterna. Att de kan bedöma kundens behov så att kunden till exempel köper en skridsko med rätt styvhet och storlek eller en klubba med rätt flex vilket ger dem den rätta köptryggheten. För att sprida denna ishockeykunskap bland handlare och klubbar åker Bauer till exempel på en utbildningsturné varje sommar där de bjuder in butiker och lagens materialare till träffarna. Turnén kan sägas inleda säljsäsongen. Det är nämligen i perioden juli till december merparten av hockeyprodukterna säljs.
– Vi ska vara butikernas bästa hockeyleverantör. Samtidigt vill vi ha en nära relation till våra konsumenter. Den kombinationen skapar en mycket bra efterfrågan på våra produkter vilket är positivt för butikerna, säger Marcus.
Av: Tore Tobiasson