Ensam är stark

Ofta är det de stora aktörerna som syns i media. Den här gången lyfter vi istället fram det lilla företaget med det stora hjärtat. Borka Sport lever på sin charm och känslan av att ha hittat rätt i livet.

Ödet påverkar det mesta. Vi väljer inte våra föräldrar, vi väljer inte vem som ska sätta vårt hjärta i brand, och ödet påverkar självklart också våra yrkesliv.

I mitten av 90-talet jobbade Christer Larsson som designer på Reebok i Västervik. Han kände att det var dags att göra någonting nytt men när chansen kom att rita en global klädkollektion åt Rockport bestämde han sig för att stanna. Åtminstone ett år till.

Då slog ödet till drygt 100 mil norrut.

Christers kompis Sven Sandahl jobbade med Santa Cruz Snowboards i Sverige och var på väg från sin lägenhet i Funäsdalen till skid­shopen som låg vid nästa avfart. Plötsligt small det, bilen blev skrot, livet hängde på en skör tråd, minnet var borta och en fortsatt karriär som resande sportsäljare var bara att glömma.

Christer såg en chans att hjälpa Sven samtidigt som han kunde få göra någonting nytt. Trafikolyckan i Funäsdalen innebar inte bara en förändring för Sven, den innebar också en helt ny inriktning för Christer. Han tog över distributionen av Santa Cruz Snowboards i Sverige och bytte sportskor mot brädsportvärlden.

Efter en kort tid med Santa Cruz fick Christer reda på att de planerade en streetwearkollektion för Europa. Christer högg direkt.

– Jag och min kollega Pia Larsson fick chansen att rita en streetkollektion åt ett etablerat varumärke och det är något av det roligaste jag gjort, säger Christer.

Samarbetet höll i fem år innan en tysk aktör lyckades övertala Santa Cruz att satsa på honom istället. Då såldes kollektion i 13 länder i Europa och Christer och Pia hade byggt upp Santa Cruz som klädmärke. Under tiden hade de börjat distribuera Santa Cruz skateboards i Sverige och även plockat upp en del andra skateboardmärken som till exempel Independent och Savier.

Savier var Nikes försök att komma in på skateboardmarknaden när amerikanska butiker under parollen ”Don’t do it” bojkottat deras försök med Nikes skateboardskor.

– Savier gick bra och vi såg hur viktigt ett skomärke är för att få upp omsättningen, berättar Christer.

Utan förvarning meddelade Nike plötsligt att de skulle lägga ned Savier. Den orsak som uppgavs var att projektet inte gav tillräckligt med vinst och Borka Sport hade åkt på sin andra smäll på kort tid.

– Som ett litet distributionsföretag är du väldigt sårbar om du förlorar ett varumärke, säger Christer. När Pia dessutom flyttade till Växjö bestämde jag mig för att Borka Sport skulle ha flera ben att stå på för att inte vara så sårbart.

Idag har Borka Sport tre ben. Det starkaste är distributionen av Santa Cruz, Independent och ett antal andra märken inom brädsport. Det andra är det egna klädmärket Borka och det tredje är mer okänt – design av profilplagg till företag som Hemglass, Aftonbladet och Astrid Lindgrens Värld.

Distributionsbenet är det som tar mest tid. Det är mycket kontakt med leverantörerna – både via mail, telefon och mässor – och sedan ska produkterna säljas in, skickas ut och faktureras. Christer är inblandad i det mesta men utan sin stjärna Ulrika Bergström skulle han inte ha en chans att hinna med allt. Och i den egna butiken som ligger vägg i vägg med kontoret är det Sandra som sköter verksamheten.

– Ullis är fantastisk och utan henne skulle det aldrig gå, säger Christer. Hon har hand om all administration men kan också hjälpa till att packa om det behövs och hon är mitt bollplank.

Christer gillar att vara inblandad i alla delar av verksamheten och i ett litet företag finns inga andra alternativ. Samtidigt går det inte att försöka göra allting själv och han har lärt sig att ge Ulrika och Sandra fullt ansvar.

– Ullis och Sandra är chefer för sina egna avdelningar, säger Christer. De vet vad jag vill att de ska göra och jag rycker bara in när det blir för mycket för dem. Jag kan istället fokusera på det som är mina bitar.

Det som är Christers bitar är att hålla kontakten med alla varumärken, sätta prislistor och budget, planera marknadsföring, besöka mä­ss­or och designa Borkakollektionen. Nu kanske ni undrar vem som sköter försäljningen? Tidigare har Christer haft anställda säljare men nu har han istället ett samarbete med säljföretaget VSIS som bland annat också säljer Moods of Norway, Westbeach och Emu.

– Det är ett samarbete som fungerar alldeles utmärkt, säger Christer. Det funkar så bra att vi har planer på att slå ihop våra verksamheter och utöka med några varumärken. Kanske händer det redan under året men vi har inte bråttom utan jobbar på så här tills vidare.

Fördelarna är flera med en liten organisation som Borka Sport. Med bara tre personer i företaget är det lätt att vara flexibel nedåt i tider som dessa. Det är också korta beslutsvägar så det går snabbt att reagera på allt från erbjudanden om nya varumärken till butiker som är sena med betalningar. Problemet kan vara att hinna med allt då försäljningen går riktigt bra.

– Det är roliga problem om det går bra, säger Christer. Då orkar man jobba extra mycket och efter att ha åkt på nitarna med Santa Cruz-kollektionen och Savier har jag lärt mig att fokusera på det goda. Det ordnar sig alltid på något sätt.

Något som ordnade sig till slut var avtalet med Circa skor. Ända sedan Savier lades ned har Christer letat efter ett skomärke. Han är dock inte typen som gör vad som helst för att komma över det han vill ha. Att försöka ta ett varumärke från en annan svensk distributör är långt ifrån Christers affärsetik. I Circas fall hade de ingen svensk distributör utan det var ett finskt företag som också skötte Sverige. Christer tog kontakt med Circa och sa att han var intresserad ifall de ville ha en svensk distributör. Det tog något år och några påtryckningar innan samtal inleddes men sedan gick det snabbt. Förra sommaren var allt klart.

– Circa känns riktigt bra, säger Christer. Det är precis ett sådant skomärke som jag önskade mig med både streetskor och renodlade skateskor. Dessutom hade vi flyt att vi blev agenter och inte distributörer med tanke på dollarkursen det senaste året.

Borkas andra ben – klädmärket Borka – är Christers kreativa andningshål. Det är tillräckligt stort för att vara en utmaning för Christer men samtidigt är det så litet att han kan göra precis som han vill. Kollektionen består mest av överdelar och är runt 20 delar stor för vardera kille och tjej.

– Det roliga med Borka är att jag får göra plagg som jag inte skulle vilja ha på mig själv, säger Christer och skrattar. Det är skönt att gå in i en annan, yngre värld och eftersom jag har två killar på 12 och 14 år är jag dagligen i kontakt med brädsportvärlden. Det är svårare med damkollektionen. Inte så mycket med modet utan mer med passformen eftersom jag inte själv kan prova ut plaggen. Jag funderar på att ta hjälp av en tjej för att utveckla tjejkollektionen. Vi får se hur det blir.

Ena väggen i Borkas kontor pryds av en stor affisch med en äldre herre som räcker fingret, och budskapet ”All other brands suck”. Det visar sig att det är Christers svärfar på bilden.

– Den bilden har verkligen etablerat Borka som varumärke, säger Christer. Vi har kört några annonser med den och jag kan ärligt säga att den har gjort oss mer välkända än vad vi är stora. Det är många fler som känner till Borka än som verkligen köper märket.

Borka håller till i Västervik. En mysig småstad på östkusten men kanske inte det bästa läget rent kommunikationsmässigt.

– Nej, det är väl inte helt smidigt att ta sig till Västervik, medger Christer, men vi ska vända det till vår fördel och bjuda hit våra kunder och ta hand om dem på ett personligt sätt. Jag har planer på att bygga ett showroom här på kontoret och en skateboardpool hemma i trädgården. Det kan bli en bra kombination som jag tror ska locka butiker till Västervik för att titta på våra kollektioner.

Christer ser ut att trivas och han medger att han har hamnat rätt i livet.

– Jag trivs verkligen och tycker att det är kul att gå till jobbet varje dag. Jag har alltid velat driva ett eget företag men ibland känns det som att det är för roligt. Jag brukar säga att jag inte vet vad jag ska göra när jag blir stor och att det här får duga tills dess jag vet.

Epilog: Sven Sandahl, killen som kraschade med bilen i Funäsdalen, återhämtade sig och bor nu i Whistler i Kanada och jobbar med Recco lavinreflektorer. Även om det inte såg ut så från början ville ödet något gott med honom också.

Av: Martin Willners

Ensam är stark Ensam är stark Ensam är stark

Ensam är stark Ensam är stark Ensam är stark Ensam är stark Ensam är stark