Mössan av för Lindberg

Lindberg i Edsbyn levererar 114 olika mössor till vintersäsongen 2009/10. En bra utveckling då allt startade med ett par tossor i älgskinn för 15 år sedan. Idag är det just företagets breddande av konfektionen som gjort dem framgångsrika även i ekonomiskt bistra tider

– Hallå! Strumporna har kommit, hörs en röst nedifrån meddela. Christina Lindberg, med full koll på leveranserna hos konfektionsleverantören Lindberg, försöker göra sin man och tillika vd för företaget, uppmärksam på att en av de sista stora leveranserna för hösten har gjort entré.

– Ok, jättebra, svarar Michael och hastar vidare förbi kartongerna med mössor och vantar.

I Lindbergs gul- och grönmålade träborg i utkanten av Edsbyn råder febril aktivitet. Hösten är avgjort företagets mest arbetsintensiva period på året. Samtidigt som stadens iskrigare värmer upp i sin bandykyrka någon kilometer bort jobbar Lindbergs fem anställda hårt för att alla varor ska packas och levereras så rätt och så snabbt som möjligt. Nu i mitten av september har det mesta lämnat Edsbyn och letat sig in i sport- och barnbutiker över hela Sverige. Men fortfarande finns det kartonger att skicka.

– I tisdags skulle en stor leverans iväg. Då stod vi allihop här till klockan 21 för att det skulle fungera, säger Michael när han tillsammans med Magnus Rubensson, design- och marknadsansvarig, smiter undan de tre tjejernas slit med logistiken en stund. Michael poängterar att en av Lindbergs styrkor sitter just i dessa träväggar och i personalen som far fram över tiljorna.

– Snabba och bra leveranser är viktigt för oss och så har det alltid varit. Vi har som mål att skicka iväg varorna samma dag som vi får beställningen, säger Michael.

Innanför ett litet glasskåp finns en av de stora anledningarna till att vi över huvud taget sätter oss ner och pratar om Lindbergs utveckling. Bakom texten ”Vid kallt väder krossa glaset” som är tyckt på rutan ligger ett par tossor gjorda i älgskinn, själva sinnebilden för företaget Lindberg och samtidigt företagets första produkt.

Det var 1992 som resande säljaren Michael Lindberg, inflyttad till Edsbyn av kärleks skull, inte till bandy utan Christina, upptäckte att hans ettårige son frös om fötterna. Tossorna av polyester räckte inte mot de kalla Hälsingevindarna. Michael slogs av idén att låta en skinnhandlare göra identiska tossor i älgskinn. Sonens fötter hade aldrig varit varmare så när Michael stack ut på sina säljturnéer genom Sverige plockade han alltid med sig ett par älgtossor i bagaget. Michael fick direkt fin respons på sin egen produkt och för varje år såldes fler och fler tossor. Efter att ha sålt 700 respektive 1.500 par de två första åren bestämde han sig 1994 för att satsa heltid på tossorna och bli sin egen. Till en början hade firman, likt många andra entreprenörsdrivna företag i sin linda, hållit låg profil och utgått från villans källarplan. Men nu byggde man ut och om garaget och började även designa och sälja skinnmössor. Efter att ha vuxit stadigt och anställt tog Lindberg ett rejält kliv år 2000 när man flyttade till sitt egendesignade och 1.000 kvadratmeter stora Lindberg-hus med kontor, show room, butik, fotostudio och lager.

Utvecklingen därefter har haft en fortsatt stabil riktning åt rätt håll. Frånsett en dipp 07-08 har Lindberg levererat ständigt stigande omsättningssiffror med en topp 2006 på 14,6 miljoner kronor. 2007 var man nere på 8,8 miljoner och 2008 ökade man något till 9,2 miljoner. I år beräknar man vara på rätt väg igen.

– Som det ser ut så ökar vi omsättningen med 25 procent och borde landa på 12 miljoner, säger Michael.

Förutom fem fast anställda i Edsbyn har Lindberg dessutom tre externa säljare, två som sköter sporthandeln och en säljare som koncentrerar sig på barnbutiker. Men ytterligare en anledning till att man lyckats vända trenden dricker just nu kaffe. Efter ett par år på kontoret har Michael sedan i vintras börjat resa igen som säljare. Ett beslut han är riktigt glad att han tog.

– Jag är ju säljare i grund och botten och älskar det, säger han leende. Jag längtade helt enkelt ut från kontoret efter ett par år här.

Plötsligt fylls rummet av Thore Skogmans väna stämma när Michaels mobil spelar ”Jag är en glad pensionär”. Han ler ursäktande och förklarar på vägen ut att det är äldste sonen som programmerat pappas telefon. Själv ser han sig knappast som en åldring.

Medan Michael tar samtalet fortsätter Magnus förklara Lindbergs goda utveckling de senaste åren. En av de stora anledningarna stavas breddning av produktsortimentet.

– Vi har nog varit lite för beroende av bra vintrar tidigare. Nu försöker vi satsa mer på vår vår/sommar-kollektion så att vi blir mindre sårbara och har konfektion för alla säsonger.

Och resultat har det blivit direkt.

– Jämför vi vår/sommar-försäljning så har den ökat dubbelt, från att ha utgjort 10 procent av den totala omsättningen 2008 till 20 procent i år.

Badkläder för barn har Lindberg haft i cirka tio år men de senaste säsongerna har kollektionerna vuxit ut. Förutom ännu fler badshorts, bikinis och baddräkter satsar Lindberg nu på mer fritidsmode för barn i form av hoodies, T-shirts, byxor och shorts. Här har man framför allt lyckats etablera sig som ett starkt varumärke hos många av Sveriges barnklädesbutiker som just nu står för 40 procent av Lindbergs totala omsättning. Resten, 60 procent, står försäljning i sporthandeln för.

En nyhet som Lindberg lanserar till denna höst är funktionskläder för barn. Skal- och fleecejackor, mellanlagerströjor samt överdragsbyxor är de första plaggen. Både Magnus och Michael, som avslutat samtalet och återvänt, tror och hoppas mycket på dessa produkter som ytterligare ska göra Lindberg till en mer komplett leverantör.

– I framtiden blir det viktigt för oss att vi har både lager ett, två och tre. Även om våra mössor fortfarande är det viktigaste för oss så måste vi ha fler ben att stå på, säger Magnus.

Han och Michael tycker att de fått fin respons på de nya plaggen. Till i höst har funktionskläderna till exempel sålts in till omkring 50 butiker runt om i landet.

Michael och Magnus är väl medvetna om den tuffa konkurrensen där varumärken som Didriksons och 8848 Altitude gjort ett bra jobb de senaste säsongerna.

– Didriksons och de andra har gjort det fantastiskt bra. Men vi kan inte titta på dem. Vi gör istället vår grej och jag tycker det finns plats för oss också, säger Michael.

Han menar att konkurrenter som Didriksons, 8848 och Hestra är tuffa men menar att deras storlek kan vara till Lindbergs fördel.

– De varumärkena är så stora nu att det kan ge oss utrymme. Om en stor konkurrent kanske finns på åtta ställen i Gävle så kan vi bli det intressanta, lite egna varumärket.

Inom sportfackhandeln är konkurrensen stenhård, mycket på grund av kedjornas satsning på att utveckla sina house brands, menar Michael som både förstår deras val och sporras av att hitta möjligheter för sitt eget varumärke. Lindbergs finns idag hos alla svenska sportkedjor utom Stadium, men som tidigare varit en stor kund. Lindbergs taktik för att lyckas med höst- och vinterkläderna är att lägga mycket krut i de butiker där de redan är starka på vantar och mössor. En viktig del för att lyckas finns i designen av de nya plaggen, menar Magnus.

– Mönster och färger från plaggen går igen i vantar, mössor och halskragar vilket gör det lätt för kunderna i butiken att matcha plaggen.

Designmässigt menar Magnus att det finns ett par trender den kommande vintern.

– Grovstickat är jättestort. Likadant är det med stickade mössor som kombinerar fuskskinn som till exempel de ryssinspirerade modellerna. Over size-mössorna med häng baktill har också gått otroligt bra i ett par vintrar och kanske kan det gå en säsong till.

Mönstermässigt är det enkla, tydliga former som går starkt, menar Lindbergs.

– Stjärnor och ränder är jättestort, säger Michael och tillägger att färger fungerar bra när det gäller barnplagg, men handlar det om vuxenmössor så är det vitt, grått och svart som säljer. Så även i vinter.

Om tio år hoppas Lindbergs att man har en bra grund att stå på med konfektionen som ett stadigt ben i verksamheten. Dessutom hoppas man ha kunnat utveckla exporten, som idag utgör 15 procent av försäljningen, ännu mer.

Viktigast för Lindbergs är ändå att man kan fortsätta vara en stor leverantör av mössor och accessoarer, det man lever på. Men trots all konkurrens verkar Michael se framtiden an med tillförsikt.

– Idag har alla, Helly Hansen, Adidas och DC, mössor. Styrkan för oss är att vi blev ett mössmärke på nittiotalet. Nu är det tuffare att komma in på marknaden när vi blir fler och fler som ska dela på mösskakan.

Av: Mattias Björklund

Mössan av för Lindberg Mössan av för Lindberg Mössan av för Lindberg

Mössan av för Lindberg Mössan av för Lindberg