2009 var året då den ekonomiska krisens härjningar skulle ta ut sin rätt. Men sportbranschen i Sverige slank ur lågkonjunkturens järngrepp. Vissa sportkedjor visade till och med på rekordökning i sina försäljningssiffror.
Domedagsprofetiorna för år 2009 var många och hotfulla. Och visst, lågkonjunkturen var ett faktum. Den slog hårt mot många branscher och massor av löntagare. Sportbranschen däremot tuffade på som om konjunktursvackor, valutaoro och varsel inte fanns. Den totala omsättningen blev rekordhög med sina 19,2 miljarder kronor vilket var en ökning från år 2008 med hela 9,6 procent. Speciellt decembermånad slog alla rekord och då ökade omsättningen med dryga 23 procent jämfört med året innan.
En del av förklaringen till rekordresultatet vid årsslutet kan delvis förklaras med vädret. När vintervädret kom i praktiskt taget hela landet samtidigt exploderade efterfrågan på vinterkonfektion och framförallt på skidor, skridskor och andra vintersportprylar. Många leverantörer sålde slut på sina lager och kunde inte förse handlarna med önskade produkter. Men vädret hjälpte inte handeln bara i decembermånad. Den tidiga våren förra året gjorde också sitt, samtidigt som hösten var lång och varm innan vintern slog till rejält. Hälsotrenden och människornas intresse att träna och må bra påverkades inte heller nämnvärt av lågkonjunkturen.
Det är fortfarande de tre stora drakarna, Stadium, Intersport och Team Sportia som dominerar marknaden. Tillsammans står de för över hälften av branschens omsättning. Deras tillväxt höll sig ändå precis under den genomsnittlige ökningen för hela branschen. Stadium till exempel ökade sin omsättning med 7,2 procent samtidigt som antalet butiker minskade med en. Intersport hade den största ökningen av de tre stora kedjorna men det är väldigt jämnt mellan de tre stora kedjorna. Team Sportias ökning låg lite under snittet för branschen med sin 6,3 procent.
– Jag är nöjd med hur vi hanterade krisåret internt och hur vi agerade i de olika situationerna, konstaterar Fredrik Andreasson, vd för Team Sportia. Vi hade en bra försäljningsökning men också en bra utveckling med marginalerna. Vi måste fortsätta att utvecklas men ta det lite lugnt och inte få hybris, vi hade faktiskt lite stolpe in med vädret hela året.
Av de mindre utmanarna visade många på bra resultat trots att ekonomin under 2009 upplevde något som beskrivits som decenniets konjunktursvacka. Bland de mindre kedjorna måste Sportringens resultat noteras med sin ökning på hela 20,3 procent. Den imponerande siffran kan delvis förklaras med att kedjan öppnade sex nya butiker.
Den riktiga raketen, vad beträffar omsättningsökningen bland kedjorna förra året, var Naturkompaniet. Antalet butiker ökade visserligen med tre stycken men omsättningen gick upp med hela 24 procent. Outdoorintresset i Sverige fortsätter att växa och attrahera kunder.
– Vår tillväxt är ett resultat av ett långsiktigt arbete som pågått i snart sex år. Vi har fokuserat på vår nisch och det verkar som att vädret har spelat en större roll än konjunkturen. Det har funnits isar att åka på och snö att skida på och folk har frusit på väg hem från jobbet och allt det har gynnat oss, konstaterar Henrik Hoffman, vd för Naturkompaniet.
En annan kedja som gjort ett fantastiskt resultat är golfkedjan Dormy. Omsättningen växte med hela 52 procent men då måste man ha i minnet att antalet butiker fördubblades i slutet av 2008 och den ökningen gav nu utslag i omsättningen för kedjan. En annan kedja som visar på bättre ökning än snittet för branschen är Just4sport som ökade med 10 procent jämfört med 2008. Resultatet för Just4sport påverkades positivt också av att de ökade antalet butiker med hela tio stycken.
Därför kan det ibland vara intressantare att se på omsättningen per butik än hela kedjans omsättning. Till exempel Stadium hade i snitt drygt 45 miljoner kronor i omsättning i sina 98 butiker medan Intersportbutiken i genomsnitt omsatte cirka 26 miljoner kronor. För Stadium innebar fjolåret att omsättningen per butik ökade procentuellt sett mer än koncernens totala omsättning då butikernas snitt 2008 var knappt 42 miljoner kronor .
Resultatraketen Naturkompaniet med sina 28 butiker hade å sin sida en snittomsättning på nästan 13 miljoner kronor. Golfbutikerna i Dormykedjan presenterade också ett otroligt bra resultat per butik då snittet i deras sju butiker var drygt 31 miljoner kronor.
– På många sätt var det ett optimalt år för oss. Dels hade vi nytta av att svenska valutan var rätt låg och många svenskar stannade hemma och golfade istället för att åka utomlands. En av våra butiker i Skåne hade till exempel en stor tillströmning av danskar som kom och handlade. Sedan var det också perfekt golfväder hela våren och sommaren, inget regn och inte för varmt eller kallt, konstaterar Mats Hedlund, vd för Dormy.
Hur 2010 kommer att bli är höljt i dunkel. Varken väder eller konjunkturläge är lätt att sia om. Ekonomerna tror för det mesta att den värsta krisen är över och då borde också sportbranschen rimligtvis kunna räkna med hyfsade resultat också för 2010. Meteorologerna å sin sida vägrar uttala sig om vädret för hela året. Det kan vara klokt.