Team Sportia står inför förändring. Men Team Sportias nye vd tänker inte välja den enkla vägen. Istället ska kedjan gå den rätta vägen.
– Se till att Team Sportia blir Sveriges bästa sportkedja, där har du uppdraget.
Fredrik Andreasson tar emot på kontoret i den gamla fabriksbyggnaden i Mölnlycke utanför Göteborg. Och han darrar inte på manschetten när jag frågar om hans uppdrag som vd för Team Sportia: Han ska se till att Team Sportia blir Sveriges kanske inte största men väl bästa sportkedja.
Där är inte kedjan idag, medger Fredrik. Faktum är att Team Sportia är trea av de tre stora oavsett om du tittar på omsättning eller lönsamhet. Men han gillar uppdraget. Gillar utmaningen att få ut all den potential som trots allt finns inom Team Sportia, säger han.
Kanske har det med åldern att göra. Fredrik Andreasson är ung, endast 35 år gammal, men har ändå hunnit med att samla på sig ordentlig erfarenhet från flera håll i detaljhandeln. Arbetsgivare som Unilever, Axfood, Willys och Intersport finns på meritlistan. Sportsligt har han sin bakgrund inom hockey och fotboll och det märks under samtalet att sport alltid varit centralt i livet.
Han menar att detsamma gäller för Team Sportia. Kärleken till sport och sportprodukter är Team Sportias största, och bästa, styrka. När det kommer till hjärta och passion för sport, är Team Sportia bäst i Sverige utan tvekan, säger Fredrik.
Värre är det med businesskunskapen. Och det gäller inte bara Team Sportia enligt Fredrik.
– Vi som jobbar i sportbranschen kom inte hit för att tjäna pengar utan för att vi älskar sport. Det är därför vi ligger efter jämfört med andra branscher. Ta stålindustrin till exempel. Ingen jobbar där för att de tycker att en järnbalk är en häftig produkt. Där är pengar det roligaste och det har sporrat dem till att bli effektiva i alla led, säger Fredrik.
Nu har han varit hos Team Sportia i ett år. Först som affärsutvecklare och sedan ett halvår tillbaka som vd. Han har sett många goda sidor men även många mindre bra. Analysen är klar: Team Sportia är en omodern, underinvesterad verksamhet med för låg businesskunskap men med väldigt bra produktkunskap och stor passion för livet .
En tuff dom. Icke desto mindre sann menar Fredrik som delvis stödjer sin analys på kedjans dåliga nyckeltal.
– Försäljning per kvadratmeter, produkt per påse, hitrate – alla de nyckeltalen kan bli mycket bättre. Vi har många bra idéer inom kedjan men den fulla effekten av arbetet försvinner på vägen, vi kommer jobba hårt på att utveckla processen, styrningen och flödet inom Team Sportia för att öka effekten, säger Fredrik.
Just det sistnämnda låter som ett hot om centralisering. Men så är det inte. Från att ha varit misstänksamt inställd till frivillig fackhandel har Fredrik svängt om. Idag ser han stora fördelar med frivillig fackhandel och är övertygad om att det finns en framtid för den verksamhetsformen.
Fredrik är säker på att den är överlägsen en centralstyrd organisation. Men då krävs det justeringar i den nuvarande verksamheten. Tanken är att plocka de bra bitarna ur en centralstyrd organisation och samtidigt hålla kvar vid det som gör frivillig fackhandel bra, dvs. kraften, kunskapen och engagemanget hos kedjans drygt 80 handlare och deras anställda.
– Vi har 85 handlare som driver egna butiker och tar egna beslut varje dag. Skulle jag styra dem för mycket skulle de sparka bakut. De är förbannat duktiga och måste få utrymme att synas och höras. Likaså tror jag inte på det som sker nu inom många branscher, att man tar bort det roliga och bara gör allting till en stor röd maskin som går i en riktning. De tjänar pengar kortsiktigt men de tappar själen, glöden och hjärtat. Men med det sagt måste jag självklart styra till viss del så att vi blir en mer homogen grupp, säger Fredrik.
I ett första skede har Fredrik förändrat inriktningen och personalsammansättningen på huvudkontoret. Av de 50 personer som bemannar kontoret i Mölnlycke är tio procent nya, 25 procent av de anställda har fått nya uppgifter och några har slutat. Inriktningen har också bytts ut. Team Sportias huvudkontor är inte längre en inköpsorganisation, idag kallar de sig en retailorganisation. Det handlar inte längre om att bara köpa in rätt produkter, nu ska kedjans butiker från centralt håll i större utsträckning än tidigare få stöd för att förbättra sin verksamhet.
– Hittills har vi inte fått ut effekten av det vi gör. Men nu sjösätter vi verktyg som ger handlarna möjlighet att mäta sin verksamhet. Det handlar om rankinglistor, ekonomiska nyckeltal, benchmarking internt och externt, budgetering och affärsplaner. Just nyckeltal är jag en stark fan av. Med dem får handlarna en instrumentbräda på butiken. De kommer att se vad de är duktiga på och vad de inte är duktiga på. De här verktygen kommer att öka vår businesskunskap, säger Fredrik.
Verktygen ska spridas till handlarna genom ett antal så kallade regionträffar varje år. Träffarna är också ett tillfälle för handlarna att dela med sig av sina erfarenheter samtidigt som träffarna kommer att fungera som ett klister som håller ihop kedjan.
– Vi vill bygga broar mellan handlarna genom de här träffarna, låta dem se vad andra handlare gör, idag är vi bara starka i enskilda celler. Det här ett bra sätt att överbrygga fackhandelns brister. Samtidigt är det ett bra tillfälle att rulla ut bra idéer och sprida information. För just där ligger ett av problemen med frivillig fackhandel – du gör bra saker i celler men kunskapen sprids inte, säger Fredrik.
Ett annat problem i frivillig fackhandel, enligt Fredrik, är förlusterna av bra personal. Med den kedjestruktur som Team Sportia har haft har det varit svårt att upptäcka och ta tillvara på personal som är riktigt duktig.
– Vi vill hitta ett system för att ta hand om kompetent personal. Personal måste kunna utvecklas hos oss och jag tror att nyckeln ligger i att till exempel få ansvar utanför sin egen butik, få vara med om att bygga upp nya butiker eller bli ansvarig i regionen för ett specifikt område, säger Fredrik.
Parallellt med regionsarbetet kommer Team Sportia att förändra och vässa sin distributionskedja. I det avseendet rankar Fredrik sportbranschen som många gånger sämre än andra branscher. Förklaring? Sportbranschen har inte behövt vara tillräckligt bra utan länge levt och klarat sig på hjärta och passion.
Men med ökat tryck från utländska aktörer och andra branscher krävs förändringar.
– Vi har inte varit tillräckligt bra på att få produkten att röra sig genom flödet fram till konsumenten. Där är många branscher tio år före oss. Vi måste hitta en struktur så att vi kan maximera och jag tror att vi om fem år är fantastiskt mycket bättre än idag, säger Fredrik som spår en ljus framtid för Team Sportia:
– Det finns ingen annan kedja som med sådan trovärdighet och kompetens kan sälja sport som vi. De andra håller på med konfektionshandel och har lite sport för att kunna kalla sig sportkedja. Vi ska sälja sport och vara lönsamma, det är det vi gillar och det är det vi kan. Det andra ska vi också sälja men sporten ska vara hjärtat i omsättningen, kunskapen och lönsamheten.
Av: Magnus Reithner