C2: Höjder på allvar

Från friåkare till klätternörd till seriös entreprenör. Den långa och krokiga vägen har 39-årige Mattias Åkesson vandrat. Att värna om personal som jobbar på höga höjder och om dem som jobbar i det egna företaget har blivit något av en livsuppgift för mannen bakom företaget C2 Vertical Safety.

Det är en hisnande känsla att stiga in i företagets utbildningslokal i Uppsala. Jag drar efter andan när jag blickar upp mot taket, tjugo meter över mitt huvud och känslan av rymd är påfallande stark i den stora ljusa lokalen. Det är här som C2 Vertical Safetys instruktörer utbildar personal som jobbar på höga höjder i fallskyddsfrågor. Det vill säga utbildning och information om hur folk som arbetar på höga höjder eller i trånga utrymmen ska agera, utrustas och skyddas. I ena hörnet av den väldiga industrisalen finns till exempel maskinrummet och rotorn på ett vindkraftverk uppmonterat, i det andra hörnet står ett sluttande hustak och en radiomast och på den ena långsidan en traditionell klättervägg med leder upp till svårighetsgraden 8a.

C2 Vertical Safety

Grundat år 2000.
Ägare Mattias Åkesson (40%), Mikael Johansson (30%) och Familjen Kjell (30%).
Huvudkontor Uppsala.
Antal anställda 12 st.
Omsättning 60 miljoner kronor.
Produkter Klätterredskap, rep, pannlampor, friluftsprodukter och utbildningsverksamhet.

– De flesta som stiger in i det här utrymmet drar nog efter andan. Det är också den känslan vi är ute efter. När jag själv gick in här första gången tänkte jag att det här är precis den lokal vi behöver för vår verksamhet, säger Mattias Åkesson, vd för C2 Vertical Safety.

Lokalerna byggdes ursprungligen för Uppsala universitet och deras institution för högspänningsforskning. Mattias fick nys om att de 500 kvadratmeter stora lokalerna var lediga och efter att ha stigit in i den stora experimenthallen visste han att det här var exakt det som C2 Vertical Safety behövde för att kunna ge och utveckla sin utbildning. Den delen av företagets verksamhet är idag minst lika viktig som leverantörsdelen även om de båda går hand i hand. Ursprungsidén för företaget var att importera och sälja klätterutrustning och klätterprylar. Det var ett sätt för Mattias att kunna kombinera sin passion för klättring och sin dröm om att bli entreprenör.

– Redan i högstadiet sa jag till en av mina lärare att när jag fyller 20 ska jag ha ett eget företag. Hon svarade då att det är bra att sikta mot stjärnorna för då når man kanske månen, och det är inte många som når månen, berättar Mattias Åkesson.

Året var 1996 och företaget som han grundade fick namnet Crux. Redan från starten fick de med sig starka varumärken som Petzl, La Sportiva och Beal. Varumärken som väckte respekt i den klättervärld där Mattias levde i och i den bransch där företaget skulle verka. Verksamheten rullade igång rätt bra från dag ett. Enligt Mattias kan ett lyckat entreprenörskap jämföras med duktig matlagning. Det är tre saker som måste fungera för att det ska bli bra. För det första behövs i matlagning förstklassiga råvaror och i företagandet behövs bra produkter. För det andra ska personalen kunna sitt hantverk inom båda områdena och för tredje måste tajmingen stämma. De två första delarna i föreretagandet hade Crux och därtill kom tajmingen som en gåva från ovan.

– När Göran Kropp år 1996 åkte ner till Mount Everest blev klättringen till stor del tack vare honom publik och nådde den breda massan. Plötsligt ville alla gå klätterkurser, företagen ordnade kick-offs med klättring och det byggdes klätterväggar och alla behövde klätterprylar, säger Mattias.

C2: Höjder på allvar

I och med att klätterintresset i Sverige ökade växte också företaget och en dag fick killarna i Crux en frågan om de kunde ordna utbildning också för polisen och militären i klätterteknik och fallskydd. Speciellt fallskyddsdelen växte snabbt. Uppdragen för militären och fjällräddningen gav ökad trovärdighet och tyngd till företaget. Det å sin sida gav nya, stora kunder. Redan år 1996 utbildade Crux personalen på Ericsson som skulle bygga de nya mobilmasterna runt om i världen.

– Vi kom från klättervärlden och gick in i yrkesvärlden och började syssla med fallskydd. Till en början var vi helt unika på den biten i Sverige. Den branschen var också en helt ny värld för oss med helt andra värderingar och kravbilder. Vi hade plötsligt kunder som omsatte lika mycket som hela den svenska sportbranschen, det blir helt andra förutsättningar att jobba då, säger Mattias.

Trots att utbildningsbiten växte kraftigt glömde inte Mattias sina rötter i klättervärlden. Hans bror Mikael hade kommit med i företaget redan tidigt och tillsammans ville de utveckla företaget. Bröderna kompletterade dessutom varandra i yrkeslivet vilket gjorde deras samarbete lätt. De andra kompanjonerna i Crux såg på framtiden med andra ögon och därför var dags för Mattias och Mikael att gå vidare. De sålde sina andelar i Crux och bildade istället C2 Vertical Safety år 2000. De fick med sig de stora varumärkena och utbildningsbiten fortsatte också att växa och blev en etablerad och viktig del av företagets verksamhet. Redan det första året omsatte C2 Vertical Safety över 10 miljoner kronor. Tillväxten fortsatte och en av anledningarna var att företaget från första början hade en fungerande företagsstruktur och ledning. Detta faktum kombinerat med en passion och ett gediget entreprenörskap fick C2 Vertical Safety att också klara finanskrisen 2009 med god ekonomi.

– För att vara ett litet bolag har vi en rätt högt strukturerad organisation med en fungerande och arbetande styrelse. Det är ganska formellt men det fungerar bra. Bengt Kjell som har varit vår styrelseordförande i många år har varit noga med att styrelsearbetet ska göras korrekt från första början. Det har varit en styrka för oss speciellt när vi har expanderat så mycket som vi har gjort, säger Mattias.

C2: Höjder på allvar
Petzl kom redan tidigt med bland företagets varumärken, och kurs för folk som jobbar på höga höjder.

I ett företag som växer kraftigt kan ledningen bli fartblind och glömma att det i slutändan är människorna i företaget som är det viktigaste kapitalet man har. Denna fallgrop har inte C2 Vertical Safety trillat i. Tvärtom. Mattias och företagsledningen värnar om sina anställda. Företaget gör stora satsningar i friskvård vilket har visat sig vara klokt investerade pengar. Förutom att få en friskare och mer välmående personal har företagets friskvårdsaktiviteter också ökat sammanhållningen och lagandan på företaget. Det hela började för några år sedan när Mattias köpte en racercykel och började konditionsträna för att köra Vätternrundan. Han upptäckte tjusningen i cykling och såg också fördelarna med att cykla i klunga. Mattias upptäckte att laget alltid vinner över den individuella cyklisten och han fick idén att tillämpa detta också med personalen på C2 Vertical Safety. Tidigare hade företaget bland annat klättrat tillsammans under sina planeringsdagar men sammanhållningen blev lidande på grund av att de anställda var på så olika nivåer i sitt kunnande. Däremot var cyklingen lättare att genomföra i grupp. Dessutom engagerade företaget den förre OS-guldmedaljören Bernt Johansson som cykelcoach vilket gav verksamheten ytterligare ett lyft. De senaste två åren har personalen åkt till Italien för kombinerade planeringsmöten och cykelresor. De anställda kör också Halv-Vättern tillsammans varje år.

– Nu för tiden åker vi iväg på cykelseminarier varje år. Vi varvar rejäla träningspass under en dryg vecka med konferensdagar. I år till exempel cyklade vi 90 mil på den dryga veckan Det var som ett slags mini-Giro di Italia. Det är helt galet kul, säger Mattias och glädjen bara skiner om honom.

Företagets framgångar får det att låta som att det hela bara varit en dans på rosor. Det är kanske viktigt att poängtera att det naturligtvis också krävt mycket hårt arbete med många och långa dagar för att klara sig i en så konkurrensutsatt bransch som sportbranschen är idag. En bransch som dessutom som bäst står inför stora förändringar. På C2 Vertical Safety ser ledningen ändå med tillförsikt på utvecklingen. De stora jättarnas intåg, med XXL och Decathlon i spetsen skrämmer inte Mattias och de andra på företaget. Men att en förändring av den svenska sportbranschen är på gång ser de tydligt och anser att den skulle komma förr eller senare.

– Det goda med utvecklingen är att vi kommer att se en mer affärsmässigt driven bransch och det tror jag är nyttigt och hälsosamt. Generellt har ju lönsamheten varit ganska dålig i sportbranschen. Men med de förändringar som nu sker ändras allt detta. En risk med den utvecklingen är att passionen och entusiasterna till viss del inte kommer att finnas kvar i branschen på samma sätt som tidigare, säger Mattias.

C2: Höjder på allvar
När Mattias har en stund över kan han ta en tur på den egna klätterväggen. Till höger: En naturtrogen radiomast i utbildningshallen.

Framtiden är de stora jättarnas och de sanna specialisternas, tror Mattias. Det egna företagets roll oroar inte honom i den utvecklingen. Företaget sitter inne med spetskompetens, starka varumärken och ett stabilt kundunderlag speciellt på utbildningssidan. Några större förändringar för deras del är inte aktuella, i varje fall inte inom överskådlig tid.

– På leverantörssidan tror jag också på att en specialisering kommer att bli nödvändig i ännu större utsträckning än vad läget är idag. Eller så ska man vara jätte-, jättebred med skor eller konfektion. Vi kommer att behålla vårt fokus och vår nisch. Vi har absolut inga planer på att försöka bredda oss eller ta in flera produktsegment i vår portfölj, säger Mattias med eftertryck.

Vår rundvandring i de spektakulära byggnaderna i Uppsala har kommit till sin ända. Inne i den stora träningshallen fortsätter utbildningen två män klättrar upp på det sluttande hustaket medan instruktören noggrant följer deras agerande. Vi skiljs vid ytterdörren och Mattias skakar min hand och tackar för besöket. Handslaget är fast efter många timmar på branta klippväggar och blicken öppen och vaksam efter många år i en tuff bransch. C2 Vetical Safety är i goda händer.