Lugna besked från Intersport

Sportjätten Intersport ordnade i veckan ett möte med sina leverantörer i Göteborg. Avsikten var att lugna och informera om läget i företaget. Anledningen till oron är den omdiskuterade förändringen av ägarförhållandena i företaget som nu lagts på is.

Inbjudan till mötet hade lockat många leverantörer till huvudkontoret i Göteborg. Stämningen var inte munter men snarare affärsmässigt lugn när leverantörerna fick ställa frågor och höra förklaringar om vad som gäller nu när Intersport tagit beslutet att pausa den omdiskuterade ägarförändringen. Förändringen skulle ha inneburit att Intersport centralt hade köpt upp 91 procent av varje butik medan butiksägarna själva skulle ha behållit den resterande nio procenten. Avsikten med den stora reformen var enligt ledningen att modernisera och effektivera Intersport för att möta framtida förändringar. Det överraskande beslutet att pausa denna process har väckt oro och en mängd frågor både bland medlemmar, leverantörer och branschfolk. På mötet i Göteborg var verkställande direktör Fredrik Johanson tydlig att beslutet att pausa processen inte berodde på en kris i företaget.

– Hade vi gett oss in i den här affären så hade den finansiella balansen i företaget försämrats och då hade vi inte satt Intersport i första rummet utan satt genomförandet av en transaktion i centrum och det hade inte varit rätt. Det finns därför ingen anledning att säga att Intersport befinner sig i en stor kris, konstaterade Fredrik Johanson efter mötet.

Det hade varit möjligt för bolaget att skaffa sig extern finansiering för att genomföra transaktionen med det ville inte ledningen göra och det hade heller aldrig varit avsikten med strukturförändringen. Istället ska den genomföras senare när läget och konjunkturen är gynnsammare. Hur butikerna har mottagit beslutet om en paus är svårt att veta. Fredrik Johansson vill inte heller spekulera om hur stämningen bland butiksägarna var idag.

– Jag tror att du måste fråga butiksägarna själva vad de tycker. Men det är klart att är man inställd på att springa i mål med en uppgift och sedan tvingas flytta målsnöret ännu längre fram, så är det klart att det känns som en uppförsbacke, självklart, säger Fredrik.

Stämingen på leverantörsmötet beskriver han däremot som bra. Det finns ett visst missnöje bland leverantörerna och det kan ha sin orsak i att Intersport i vissa falla haft problem med att betala leverantörerna. Problemen med finanserna har uppstått under de sju veckor som Intersport har varit tvungen att genomföra kontraordern om ägarförändringen.

– Det finns inte en förfallen faktura till någon leverantör idag. Men det finns ett antal leverantörer som har hjälpt till oss under denna övergångsfas, säger Fredrik.

För Intersport betyder inte pausen att planen med att företaget centralt ska äga majoritetsandelen av samtliga drygt 150 butiker skulle skippas. Transaktionen kommer att genomförs senare inom en tidsperiod på mellan 6 och 24 månader. Det som krävs är att konjunkturen, riskläget och den finansiella balansen medger det. Hur läget i branschen ser ut om till exempel två år är idag omöjligt att sia om. Fredrik ser ändå att stora förändringar är på gång men tror ändå på Intersports beslut att förändra sin ägarstruktur.

– Intersport går inte under bara för att vi har pausat den här ägarfrågan. Intersport har funnits i 51 år och jag är övertygad om att vi kommer att finnas i lika många år till. Sedan kommer det med all säkerhet att ske stora förändrigar i sportbranschen som helhet, det är säkert, säger Fredrik Johanson.